Pred odločitvijo za nov rastlinjak, je potrebno vedeti

Matjaž

Pred odločitvijo za nov rastlinjak, je potrebno vedeti

Ocena uporabnikov

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

»Kakorkoli že gledamo, res je rastlinjak umetna tvorba, a v njem je novo naravno okolje – kako kvalitetno je to, pa je v prvi vrsti odvisno od nas samih«

 TRDNA KONSTRUKCIJA

Glede na spremenljive vremenske pogoje - obdobja močnega vetra, močnejše padavine v kombinaciji z vetrom, količina snega, ekstremna temperaturna nihanja – nas vsakodnevno vodi v razvoj konstrukcij, katere so kos vsakodnevnim novim vremenskim izzivom. Zaradi različne vzgoje rastlin so naše konstrukcije bočno vertikalne minimalno do višine 1,5m, kar nam omogoča normalno gibanje tudi ob skrajnem bočnem robu, prav tako pa gojenje visokoraslih rastlin (paradižnik, določene fižolovke) na celi površini rastlinjaka. Konstrukcijska rešitev »ravnih bokov« nam omogoča zračenje tudi v času dežja brez bojazni za bolezni povezane z onesnaženostjo le tega (kisli dež). Samo temeljenje zagotavlja osnovo za trdnost konstrukcije, zato zagotavljamo cevno temeljenje minimalno do globine tri četrt metra ne glede na mesto postavitve.

 

DOVOLJ SLEMENSKE VIŠINE IN DOBRO ZRAČENJE

Za uravnavanje temperaturnih razmer v rastlinjaku sta najpomembnejša njegova višina in zračenje. Iz lastne prakse in prakse s terena zagovarjamo minimalno slemensko višino nad 2,5 m, saj gre toplota navzgor, bi prenizek rastlinjak poleti pomenil, da bi se višje rastline »skuhale«, rast in cvetenje denimo paradižnika in fižola bi se ustavili.

Najbolj temeljito zračenje dosežemo z obojestranskima navojnima prezračevalnima oknoma po vsej dolžini, kise pričnejo odpirati šele nad višino 45 - 50cm, saj s tem zaščitimo rastline pri tleh pred mrzlem zunanjim zrakom. Zračenje lahko zagotovimo tudi skozi vrata na obeh stranicah, pa tudi z bočnimi ali strešnimi okni(na ročno ali avtomatsko odpiranje). Samo zračenje lahko zagotovimo tudi prisilno z ventilatorji.

 

PREKRIVANJE RASTLINJAKOV

Za vse naše rastlinjake uporabljamo izključno profesionalne večplastne EVE folije debeline 200 mikronov, katere so z notranje strani obdelane s posebnim proti kapljičnim filtrom. Garancijska doba folije je ob pravilni uporabi 5 let, med tem ko življenjska doba znaša tudi 10 in več let.

Glede na tip rastlinjaka – predvsem Lesko – za kritino uporabljamo v spodnjem delu trapezno pocinkano in prašno barvano pločevino (v izvedbi Lesko all inclusive kombi plošče z izolacijo 3cm) medtem ko je zgornji del prekrit z Lexan ploščo debeline 4mm ( v izvedbi Lesko all inclusive pa Lexan plošče debeline 10mm)

 

PRIMERNA VELIKOST RASTLINJAKA ZA POVPREČNO ŠTIRIČLANSKO DRUŽINO

Glede na potrebe povprečne slovenske štiri članske družine svetujemo rastlinjak dimenzije vsaj 4x6m, svetujemo pa tudi ob njem vrt, ki naj bo glede na zmožnostmi zaščiten z protitočno senčnim sistemom.

 

TEMPERATURNA KLIMA V RASTLINJAKU

Meritve med zunanjo in notranjo temperaturo kažejo razliko med 6 in 9 stopinjami Celzija tudi pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija, ki pa je seveda odvisna od trajanja mraza in zračne vlažnosti.

Meritve se rezultat jutranjih razlik, saj je takrat zunaj najbolj mrzlo. Rastlinjak se segreva po jutranji zimski temperaturi –10 ˚C, se lahko ob sončnem vremenu čez dan v notranjosti povzpne tudi do 20 in več ˚C. V zaprtem rastlinjaku se toplota absorbira v tla in jih segreje. Ob zunanji nočni temperaturi –10˚C bo v rastlinjaku zaradi tega še vedno 2 ali 3 stopinje nad ničlo. Ko več dni zapored ne bo sonca, pa se bo ta temperaturna razlika počasi zmanjšala. Tudi pozimi praviloma zračimo, vendar naj bo zračenje kratkotrajno. S tem se izognemo vlagi, katera nam lahko kasneje povzroča kar nekaj preglavic v smislu zdravja in kondicije rastlin.

Za ogrevanje v kritičnih zimskih dnevih si lahko omislimo cenovno zelo ugodno lončeno pečko – o tem pripravim članek v kratkem.

V letnem času priporočamo senčenje rastlinjaka kar dosežemo z senčnimi mrežami – za naše področje svetujemo senčenje med 30 in 50% - lahko pa izberemo dražjo izvedbo in sicer energetske zavese.

 

NAMAKANJE IN DOHRANJEVANJE

Poznamo več vrst namakalno dohranjevalnih sistemov. V času naših babic je bila za to kar zalivalka, za hranilo pa zdravilne rastline z bližnjih travnikov.

Danes je tega manj tudi na račun časa, ki nam ostaja za vrtičkanje. Zato se poslužujemo mikro razpršilnih sistemov, zadnja leta pa nas učijo, da nam kaplično ali kapilarno namakanje daje po eni strani optimalne rezultate in na drugi minimalne možnosti za razvoj bolezni.

Kot vir namakanja lahko uporabimo kar pipo domačega vodovoda – kar pa odsvetujem - , studenčnico, ali posodo (ta naj bo vsaj na višini 1,5m, da dosežemo potreben tlak)

Za dohranjevanje se sam odloči po svoji vesti. Osebno sem pa zagovornik uporabe domačih hranilnih, zdravilnih in preventivnih pripravkov iz rastlin kot so koprive, rman, ….

 

CENA

Sam rad vedno znova poudarjam, da morajo imeti naši vrtni rastlinjaki najmanj to kar imajo veliki plus dodatno posodobitve glede na znanje pridobljeno na terenu.

Zagovarjam tezo, da je vrtni rastlinjak dober za stranko šele, ko je dober zame! In to je, ko postane rastlinjak odličen v vseh svojih pogledih in zahtevah!

Zato so naši rastlinjaki višjega cenovnega razreda, stranka pa dobi z rastlinjakom komplet svetovanja, znanja in podpore.

 

IN ZA KONEC

V letošnjem letu pričenjam z projektom Ograček.eu, v katerem želim združiti metodo Ruth Stout kot osnovo pridelave z znanjem naših babic (stoletna pratika), načeli biodinamike z upoštevanjem setvenega kolendarja, premakulture itd.

Z projektom želim praktično dokazati, da je možna čista domača pridelava za vsakogar. Še posebni izziv pa mi je dokazati, da se z malo truda in relativno nizkim vložkom, da ozdraviti na daljši rok tudi degradirana območja.

Del projekta bo tekel tudi v vzorčnem rastlinjaku.

 

 

 

Blog

Vreme

SP Facebook

Skupina rastlinjaki.eu


Oživljanje zemlje

za samooskrbo družin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Zavod rastlinjaki.eu, raziskave in razvoj

Grede 4 - Hotiza

SI-9220 Lendava

 Mail: info@rastlinjaki.eu

T: +386 590 43001

M: +386 64 239 688 

 MŠ: 8144052000 DŠ: 62398423

Okrožno sodišče M. Sobota srg: 2018/5020

TRR: SI56 6400 0000 0536 712 PHV d.d.

                                                                                                 

 

Search